Wie doet of moet wat? Wat zegt de wet en wat leert de praktijk? Als (ver)huurder van alles op de hoogte zijn, is niet altijd gemakkelijk. Onze experts helpen je verder en weten steeds waar jij aan het juiste adres bent. 

Veel mensen huren of verhuren gedurende een (lange) periode in hun leven een woning of appartement. De wetgeving en reglementering hierrond is echter ingewikkeld en uitgebreid. Bovendien kan de huurwetgeving per gewest verschillen, waardoor hetzelfde probleem in Vlaanderen niet altijd dezelfde oplossing heeft als in Brussel of Wallonië.

570x420_0004_rechtenplichtenhuurder-inzet.jpg

Specifieke vragen over het huurcontract

Als huurder of verhuurder kan het gebeuren dat je met specifieke vragen of problemen zit. Het is immers niet altijd evident om te weten wat je rechten en plichten zijn bij bepaalde situaties of problemen. Wat moet er juist in de huurovereenkomst staan? Welke bepalingen zijn wettelijk vastgelegd? Waarover kunnen de huurder en verhuurder een eigen regeling voorzien in het huurcontract? 

De ACLVB bezorgde mij een voorbeeld van een plaatsbeschrijving. Hierdoor kon ik deze gemakkelijk zelf opmaken samen met mijn huurder. Dit spaarde ons allebei zo’n 150 euro uit, mooi meegenomen!

Alexandra (52)
570x420_0005_rechtenplichtenhuurder-2018_09_18_7172.jpg

Wij beantwoorden jouw vragen over de woninghuur

De ACLVB helpt je om door de bomen het bos te zien. We begeleiden en adviseren je graag individueel. Zit je met vragen over de huurwetgeving, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze ACLVB-kantoren.

Voor mij als huurder was het niet duidelijk welke verzekering ik moest aangaan voor de woning die ik huur. Dankzij de heldere uitleg van de ACLVB-deskundige weet ik nu perfect welke stappen ik hiervoor moet ondernemen!

Karel (41)

Wat kan de ACLVB voor jou doen?

Je kan bij ons terecht voor:

  • Modelhuurcontracten en voorbeelden van een duidelijke plaatsbeschrijving. Op die manier kan je de kosten van een deskundige uitsparen. Een plaatsbeschrijving laten opstellen kost normaal ongeveer 300 euro, waarvan huurder en verhuurder elk de helft moeten betalen.
  • We kunnen ook helpen met het opstellen van een lijst met wat er allemaal geregeld moet worden bij de start van de huurovereenkomst: registratie van het huurcontract, overname energiecontracten, huurwaarborg, afsluiten van een brandverzekering…
  • Ook bij het beëindigen van de huurovereenkomst zorgen we er samen met jou voor dat alles in orde is: overnamedocument energiecontract, stopzetten van de brandverzekering, vrijgeven van de huurwaarborg…
  • Bij vragen of onduidelijkheden over jouw huurcontract kan je als lid steeds informatie bij ons inwinnen. Bij specifieke problemen of vragen over huurpremies en huursubsidies of sociale woningen, kan de ACLVB je doorverwijzen naar de juiste instantie.
 

 

 

Bezoek onze facebook pagina

 

 

Voordelen Ekivita

 

 


360° Dienstverlening

 

 

 

 

Voordelen

 

 

 

Download hier je aansluitformulier

 

 

 

Verslagen van OR & CPBW

 

Allerlei documenten De Lijn